Haber

UCLG Başkanı Altay dünya şehirlerine seslendi: Şehirlerimizi birlikte çok daha dayanıklı hale getirelim

Birleşmiş Şehirler Dünya Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Lideri ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Trabzon’da düzenlenen Birleşmiş Şehirler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Dayanıklılık Forumu ve İdari Konsey Toplantısına katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan UCLG-MEWA Eşbaşkanı ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, UCLG’nin farklı ülke ve bölgelerden 240 bin ilin ortak sesi olduğunu söyledi.

Türkiye’de ve dünyada meydana gelen felaketlere dikkat çekildi

16 ülkeden 250’den fazla üyesi bulunan UCLG-MEWA’nın, bu büyük organizasyonda Orta Doğu ve Batı Asya bölgesinin bakış açısını yansıtan bölgesel ve yerel bir yönetim birliği olduğunu hatırlattı. “UCLG-MEWA üyesi olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan ve sizleri güzel şehrimiz Trabzon’da ağırlamaktan büyük onur ve mutluluk duyuyoruz. Bu toplantının kentsel dirençlilik konusunda uluslararası bilgi aktarımı, iyi uygulamaları öne çıkarması ve birbirinden öğrenmesi açısından çok değerli olduğunu düşünüyorum.”dedi.

UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Türkiye’de ve dünyada meydana gelen felaketlere ve bunların yıkıcı sonuçlarına dikkat çekti. “Bu durumlar bize, afet yönetişimi ve kentsel dayanıklılık konusunda bir anlayış değişikliğinin gerekli hale geldiğini gösterdi. Oluşturulması gereken bu yeni anlayışın, yerel yönetimlerin çok düzeyli afet yönetimine dahil edilmesi, kentlerin dayanıklılık kapasitesinin artırılması gibi kentlerimizi doğrudan ilgilendiren boyutları bulunmaktadır.ifadeleri kullandı.

UCLG-MEWA Eş Başkanı ve Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, UCLG MEWA gibi uluslararası kuruluşlar sayesinde belediyelerin bilgi paylaşımının yanı sıra finansal katılım yaratarak yerel yönetimleri de güçlendirdiğini belirtti. “Bu kapsamda bizleri bir araya getiren sekreteryamıza ve bizleri nezaketle ağırlayan başkanımız Murat Bey’in huzurunda Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne en içten teşekkürlerimi sunuyorum.” söz konusu.

UCLG-MEWA Eş Lideri ve Lübnan’ın Jounieh Belediyesi Belediye Başkanı Juan Hobeiche, şehirlerin dayanıklılığını artırmak için yerel ve merkezi yönetimlerin iletişim kurması, iyi örnekleri paylaşması ve deneyimlerini paylaşması gerektiğini vurguladı. Hobeiche, dünyanın birlikte korunması gerektiğini belirtti.

“Daha güçlü şehirler kurma vizyonuna katkı sağlayacak”

UCLG Lideri ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, toplantının ev sahipliğini yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG-MEWA Eşbaşkanı Murat Zorluoğlu huzurunda tüm Trabzonlulara teşekkür etti.

Başkan Altay, Dayanıklılık Forumu ve Yönetim Kurulu Toplantısı’nın eskisinden daha güçlü ve sürdürülebilir şehirler inşa etme vizyonuna büyük katkı sağlayacağına yürekten inandığını belirtti. 20. yüzyılın ortalarından itibaren küreselleşmenin hızla yayılmasının dünya şehirlerinin kaderini de değiştirdiğini hatırlatan Önder Altay, şunları söyledi:

“Yerel ve bölgesel yönetimler artık yerelle sınırlı kalmıyor, küresel bir vizyon edinmeye başladılar. Bugün; Daha fazla dünyaya açılan, uluslararası rolünü güçlendiren ve dünyayı şekillendiren etkilere sahip şehirlerin varlığına tanık oluyoruz.

Dünyanın en büyük yerel yönetimler birliği olan UCLG ailesi olarak bizler büyük bir mirasa, deneyime ve nüfuza sahibiz. İnsanı ve doğayı merkezine alan başarılı politikalarla çalışmalarını sürdüren kuruluşumuz, geçmişin tecrübeleriyle geleceği inşa etmeye ve şehirlerimizin her alanda gelişimine katkıda bulunmaya devam ediyor. UCLG çatısı altında yaptığımız tüm çalışmalarla yerel ve bölgesel yönetimlerin küresel arenada daha fazla söz sahibi olması gerektiğini kanıtladık.”

“Öncü işler yapmalıyız”

İklim değişikliği, gıda güvenliği, göç ve kültür gibi küresel sorunlar; Önder Altay, bunun temelinde yerel bir yaklaşım ve eylem gerektirdiğinin bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Olası acil durumlara ve afetlere dayanıklı şehirlerin inşası için öncü çalışmalar yapmalıyız. Dünya kentlerinin ortasında işbirliğini daha da geliştirmek ve milyarlarca insanın yaşadığı yerel yönetimlerimizi en iyi şekilde temsil etmek için sesimizi daha çok duyurmalıyız. Bunları yaparken asla; Barış, adalet, eşitlik ve özgürlük istemekten vazgeçmemeliyiz. Özetle; ‘Daha Adil Bir Dünya’ için elimizden geleni yapmalıyız. Ancak bahsettiğim tüm konuları birlik olarak, dayanışma ve kardeşlik ruhu yüksek hareket ederek başarabiliriz.dedi.

Başkan Altay şöyle devam etti:

“Konya olarak deprem anında şehrimizi çeşitli senaryolara hazır tutmanın büyük faydasını gördük. Aktif ve güçlü müdahale kabiliyetimiz sayesinde süreci başarıyla yürütmeyi başardık. Ancak daha yapacak çok işimiz olduğunun da farkındayız ve hepimiz bunun farkında olmalıyız. Buradan dünyanın bütün şehirlerine bir davet yapmak istiyorum; Şehirlerimizi hep birlikte çok daha dayanıklı hale getirelim. Gücümüzü ve kaynaklarımızı öncelikle bu konulara yöneltelim.

T tüm bu süreçler; Diğer şehirlerle deneyim paylaşımına açık ve birbirimizi pekiştirecek şekilde yapalım. Ancak bu şekilde şehirlerimizi daha yaşanabilir ve dayanıklı hale getirebiliriz. Mirasımıza en iyi şekilde sahip çıkmak ve onu daha yukarılara taşımak biz mahalli idare başkanlarının görevi olduğunu belirtmek isterim.”

Direnç formu

Konuşmaların ardından başlayan Dayanıklılık Forumu’nda konuşan Dünya Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ilk olarak Hatay’da yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.

“Bölgeye en hızlı şekilde taşındık”

Bölgedeki çalışmalarını ve koordineli bir şekilde ivedi bir şekilde bölgeye hareket ettiklerini anlatan Önder Altay, şunları kaydetti: Büyük bir felaket yaşadık ve bu felaketten çıkardığımız çok dersler oldu. Bunlardan en değerlisi bence bağlantıydı. Bağlantıyı sağlayamazsanız kendi takımlarınızı koordine edemez, kendi takımlarınızın lojistiğini sağlayamaz, sahadan gerçek bilgi alamazsınız.

Hatta Manavgat’ta çıkan orman yangınlarından edindiğimiz tecrübe ile kısa sürede Hatay’da kendi telsiz sistemimizi oluşturduk. İlk yaptığımız şeylerden biriydi. Ne yazık ki bölgede cep telefonu ile iletişim imkanı yoktu. İkinci günün sabahı kriz yönetimi ve arama kurtarma faaliyetleri devam ederken çok büyük bir su sorunu yaşadık. Şehirdeki su şebekelerinin neredeyse tamamı kesildi ve ne yazık ki insanların hijyen amacıyla suya bile ulaşması mümkün olmadı. Daha sonra bölgede başka bir sorun ortaya çıktı, o da şehrin altyapısı hakkında hiçbir bilgimizin olmamasıydı.

Bu bence temastan sonra çözülmesi gereken şehirlerimiz için en değerli görevlerden biri. Kent altyapılarının bilgileri dijital olarak merkezi bir sistemde saklanmalı ve bu veriler bir afet durumunda ilgili tarafların kullanımına sunulmalıdır. Çünkü o şehirde hiç yaşamadık, herhangi bir altyapı bilgimiz yok. İkinci gün akşama kadar ‘bu şehrin altyapısı nerede, su kuyuları nerede, suyu nereden alıyor’ gibi bilgiler aranarak geçti. Akşam HASKİ’den bir yetkili ile görüştük. Üçüncü gün, ilk kuyuları bulduk ve ilk kuyuyu çalıştırmak için bir jeneratör aldık. Sorunları yavaş yavaş çözerek yedinci günde şehir şebekesine su verebildik.‘ kullandı.

“Krizi yönetmek çok önemli”

Afet sonrası en önemli konulardan birinin krizi yönetmek olduğunun altını çizen Başkan Altay, “ Kriz yönetiminde yer alan gerçek lojistiği sağlamak. Bunun için birincisi, krizin bulunduğu yerde afete uyum merkezinin kurulması ve ihtiyaçların sahadan tespit edilebilmesidir. Aynı zamanda şehrinizde bir afete uyum merkezi oluşturmalısınız, oradan da istediğiniz lojistiğe hem ekipman, hem işçilik hem de yardım malzemeleri gerçek vaziyette teslim edilmelidir. Başkan yardımcımız ve merkez ilçe belediye başkanlarımız Konya merkezde afet uyum çalışması yaptı. Kentteki vatandaşlarımızın inanılmaz bir yardım kampanyası başlattığına şahit olduk. Bütün bunlar aslında bir deneyim.dedi.

“Sivil toplum kuruluşları değerli bir yerde duruyor”

Başkan Altay, “Kentteki sivil toplum kuruluşlarının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anladık.” “Bir belediye başkanının şehri seferber etmesinin ne kadar değerli olduğunu anladık. Sosyal medyanın kriz yönetimi için ne kadar değerli olduğunu gerçekler kullanıldığında da gördük, ancak böyle kriz zamanlarında bazı olumsuz yönleri öne çıkıyor.

Burada başta belediye teşkilatlarımız olmak üzere tüm Belediye Başkanlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Yerel gücün karar verebilmek ve sahada uygulama yapabilmek için ne kadar değerli olduğuna deprem bölgesinde şahit olduk.” söz konusu.

“Devletimiz güçlü”

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gücüne dikkat çeken Altay, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Devletimizin ne kadar güçlü olduğunu, halkımızın bu konularda ne kadar duyarlı olduğunu tabi ki gördük. Yurt dışından arama kurtarma faaliyetlerine katılan, deprem oldu diyerek gıda yardımı yapan tüm ülkelere, giyecek yardımı, barınma için konteynırlardan çadır kentlere kadar destek sağlıyor ve ülke halkına teşekkür ediyoruz.

Paylaştıkça acı azalır, paylaştıkça çoğalır. Acımızın özellikle kalbimizdeki insanlarımız tarafından derinden hissedildiğine, ülkemizin yaşadığı soruna herkesin karınca gibi su taşımak için seferber olduğuna şahit olduk. Bu vesileyle UCLG-MEWA’ya ve UCLG ailesine teşekkür ederim. Dünyanın her yerinden insanlar gelip oradaki binaların yıkıntıları altında kalan ruhları kurtarmak için kaideler üzerinde mücadele etti. İnşallah devletimiz yaraları sarmak için büyük bir gayret ve gayretle o bölgenin bir an önce toparlanması için çalışmaya devam edecektir.”sözlerini verdi.

“Dayanıklı şehirler inşa etmeliyiz”

İllere ve bölgelere göre risklerin farklı olduğuna dikkati çeken Lider Altay, şunları kaydetti: “Depremde gördüğümüz bir diğer şey de, sadece kendiniz için dayanıklı olmanın yeterli olmadığı. Bölge coğrafyanız, ülkeniz, ülkenizin diğer şehirleri ve hatta tüm dünya için dirençli bir şehir inşa etmelisiniz.

Konya deprem riskinin en düşük olduğu illerden biri ama tüm belediyelerimizle birlikte deprem bölgesinde en etkin çalışan illerden biri haline geldi. Çünkü bu hazırlıklar için çok zaman harcıyoruz, para harcıyoruz, çalışanlarımızı yetiştirmek için çaba harcıyoruz. Konya kuraklık riskiyle karşı karşıya olsa da son zamanlarda iklim değişikliğine bağlı şiddetli yağışlarla birlikte sel kaynaklı risklerin de önümüzde sorun oluşturduğunu görüyoruz.

Dolayısıyla artık şehirlerimizi tek taraflı dirençli hale getirmek yeterli değil. Bu konuda önümüzde 4 aşamalı bir yol haritamız var. İlk olarak, bahisleri doğru bir şekilde tespit etmemiz gerekiyor. İkincisi, gerçekleri yansıtmalıyız. Üçüncüsü ve en değerlisi finansmanı bulmamız ve dördüncüsü de bunu sahada uygulamamız gerekiyor. Ne kadar proje geliştirirseniz geliştirin, finansı çözemiyor ve sahada uygulamayı hayata geçiremiyorsanız pek bir anlamı olmayacaktır. Bu tür deneyim paylaşım programları bizim için çok değerli ve önemli.terimleri kullandı.

Forumda Lider Altay’ın yanı sıra Ürdün Ajloun Belediye Başkanı Hamzeh Zghou, Kalkilya Belediye Başkanı Faisal Shraim ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu birer konuşma yaptı.

mamakajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu