Çorlu tren kazası davasında bilirkişi incelemesi talebi reddedildi
TEKİRDAĞ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 328 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili 13 sanıklı davanın 18’inci duruşması başladı. Duruşmada, soruşturmanın genişletilmesi amacıyla yeniden bilirkişi incelemesi yapılması talebi reddedildi.
Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı’ya hareket eden 362 yolcu ve 6 çalışanı bulunan tren, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrildi. Kazada 7’si çocuk 25 kişi öldü, 328 kişi yaralandı. yaralı. Kazada kusurlu olduğu tespit edilen TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde yönetici olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Müdürlüğü’nde görev yapan Yol Bakım Onarım Şefi Özkan Polat ve Hat Bakım Onarım Yol Bakım Müdürlüğü’nde görevli. TCDD bünyesinde görev yapan ve mayıs ayında yıllık genel denetim raporuna imza atan Celaleddin Çabuk ve Köprüler Şefi Çetin Yıldırım, ‘kasten’ suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde. Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak”. Dava açıldı.
9 YETKİLİYE DAHA DAVA AÇILDI
Sanıkların tutuksuz yargılandığı dava devam ederken, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, gelen yeni bilirkişi raporunun ardından soruşturmanın genişletilmesine karar verdi. Savcılık, kazanın hava şartlarına uyulmaması nedeniyle meydana geldiğini, demiryolu sınırının olumsuz hava şartlarında hava şartlarına uyulmaması nedeniyle özel olarak denetlenemediğini, menfez ve menfezde gerekli bakım, temizlik ve ot kontrolünün yapılmadığını belirtti. Çevresindeki hat kesimi yapılmadı ve İstanbul yönüne giden menfez kapatıldı. Binaya gelen yağmur suyunun ortadaki kanaldan kaza menfezine yönlendirilmesinde etkili olduğunu değerlendirdi. Yapılan değerlendirmenin ardından savcılık, kazanın sorumlusu olduğu tespit edilen 9 TCDD 1. Bölge Müdürlüğü çalışanı hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ ve ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçlarından dava açtı. bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
TUTUKLANDI VE SERBEST BIRAKILDI
Haklarında kamu davası açılan TCDD çalışanları, olay tarihinde TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan, bölge müdürlüğü LM bakım hizmet alanlarından sorumlu müdür yardımcısı, TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü bakım servis yardımcısı Mümin Karasu idi. üstyapıdan sorumlu yönetici LK, altyapıdan bakım sorumlusu. Yol kontrolörlüğü yapan servis müdür yardımcısı NA, BO, inşaat mühendisi TÖ., mühendis olarak çalışan DP ve KB’nin yargılanmasına da başlandı. Önceki duruşmada Mümin Karasu hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Karasu, 10 Ekim 2022’de adliyeye giderek teslim olduktan sonra tutuklandı. Avukatlarının itirazı üzerine Karasu, 24 Aralık 2022’de yurtdışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakıldı.
TCDD’NİN BİRİMLERİNİN TEMEL ARIZALI BULUNDU
Davada bilirkişi heyetinin ek raporu mahkemeye sunuldu. Raporun ulaşım ve yapı mühendisliği bölümünde ise kazanın nedenleri şöyle sıralanıyor: ‘Kaza mahallindeki menfezin hidrolik ve kanat duvarları açısından yetersizliği. Balast tabakasının altındaki koruma tabakasının yetersizliği. Balast istinat duvarlarının eksikliği. Hat üst yapısı yaya olarak gözlem yapılabilecek kadar geniş değildir. Dolgu şevi boyunca yetişen yabani bitkiler şevi zayıflatmaktadır. ‘Ray kırılmalarına karşı uyarı verecek elektronik sistemin olmaması’ olarak listelendi. Raporda, “TCDD Genel Müdürlüğü Ar-Ge Birimi, Merkez ve 1. Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetim Müdürlükleri, altyapı ve mühendislik yapılarının yenilenmesinden sorumlu müdürlük ile Karayolu ve Geçiş Kontrol Memurlarının istihdamından sorumlu müdürlüğün temel olarak görev yaptığı belirtildi. arıza.” .
3 KİŞİYE Tutuklama Talebi
Son 17. duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, sanıklar Mümin Karasu, Turgut Kurt ve Özkan Polat’ın tutuklanmasını talep etti. Görüşte, “Sanıklar Mümin Karasu, Turgut Kurt ve Özkan Polat, kaza tarihindeki türevleri ve sorumlulukları açısından 30/05/2018 tarihli yazıyı hazırlayıp imzaladıklarından ve bunların olup olmadığını kontrol etme görevi üstlendikleri için, bu yazı alt birimler tarafından yerine getirildi ve yaz sezonu boyunca ne şekilde yürütüldü.” “Rayların altından boşalma/akma, hava kuralları nedeniyle sınırların bozulması ve bunun sonucunda meydana gelebilecek kaza, yaralanma ve yaralanmaların sonuçlarını öngörerek, TCK 22/3 uyarınca bilinçli hareket ederek kendilerine isnat edilen suçu işlemişlerdir. Kaza günü için öngörülen ölüm, kaza günü hava şartlarına uyulsaydı tahmin edilebilirdi.” .
Savcı, mütalaasına göre, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağını düşünerek Mümin Karasu, Turgut Kurt ve Özkan Polat’ın ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet verme’ suçundan cezalandırılmasını ve tutuklanmalarını talep etti. Görüşe göre, diğer sanıklar Celaleddin Çabuk, Çetin Yıldırım, Burhan Ortancıl, Deniz Parla, Kubilay Haşkaya, Levent Kaytan, Levent Muammer Meriçli, Nihat Aslan, Nizamettin Aras ve Tevfik Baran Önder, Mümin Karasu tarafından 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü’ne gönderildi. . İmzalı mektubun muhatabı olmadıkları, mektupta bahsedilen yaz mevsiminin olumsuz hava şartlarında alınacak önlemlere ilişkin yetki, misyon ve sorumluluklarının bulunmadığı, herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı belirtildi. suç kazasını ve sonuçlarını öngördüklerine dair deliller bulunduğundan, bilinçli taksir kararlarının kendilerine karşı uygulanamayacağına dair deliller bulunmaktadır. Mahkeme heyeti, kararla birlikte tutuklama taleplerinin de değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı bugüne erteledi.
‘ADALET BİZE GÜLÜMSEYECEK MI?’
Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 18. duruşma öncesinde kazada hayatını kaybedenlerin aileleri ve bazı yaralılar duruşmanın yapıldığı Halk Eğitim Merkezi önüne yürüdü. Kazada kızı Bihter Bilgin ile kız kardeşleri Emel Duman, Derya Kurtulmuş ve 6 aylık yeğeni Beren Kurtulmuş’u kaybeden Zeliha Alım, aileler adına konuştu. Davada TCDD’nin üst düzey yöneticilerinin yargılanmasını isteyen Bilgin, “Sanık koltuğunda görmek istediğimiz İsa Apaydın, özel şirketinde TCDD’den aldığı özel ihalelerle ihale rekoruna koşuyor. Biz onu sanık koltuğunda beklerken kendisi ihale rekortmeni olma yolundadır. Tüm sorumlular ve katliamın sebepleri.” Eksiklikleri ortaya çıkmasına rağmen hiçbir zaman TCDD Genel Müdürü seviyesine yükseltilemedi ve mahkeme bu tavrında ısrar etti. Sorumluların yargılanması için yapılan tüm başvurular her zaman reddedildi. Üst seviyeye hiçbir zaman ulaşılamadı, hep korundu ve mevcut sanıkların TCDD ile iş ilişkileri bir gün bile kesilmedi. “Terfi bile ettiler. Bugün adalet yüzümüze gülecek mi? Hepinize sonsuz teşekkür ediyorum, çok teşekkür ederim” dedi.
Yoklamayla başlayan duruşmada, görüntü ve ses kaydı yapılmasına oybirliğiyle karar verildi. Avukatların soruşturmanın genişletilmesi için bilirkişi incelemesi talebi reddedildi. Duruşma devam ediyor.