Şişli’de öldürülen Sırp suç örgütü elebaşı davası: İki kişi serbest
Ferhat Yaşar
Sırp suç örgütü lideri Jovan Vukotiç, 8 Eylül 2022’de İstanbul’un Şişli ilçesinde trafikte seyir halindeyken iki motosikletlinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Saldırı sonrası gözaltına alınan 12 kişi İstanbul Büyükşehir Belediyesi kararıyla tutuklandı. 3. Sulh Ceza Mahkemesi.
Saldırıyla ilgili dava bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mütalaasını açıklayan savcılık, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi. Kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Ayşe Sipahi ve Niyazi Serdar Ultuntaş’ın tahliyesine karar verdi. Duruşma 8 Mayıs’a ertelendi.
SIRBİSTAN’DA İLAÇLAR KAYBOLDU, İSTANBUL’DA YERLEŞİM
Vukotiç’in öldürülmesi emrini, Sırp suç örgütü Kavac’ın lideri Radoje Zivkoviç tarafından İstanbul’daki iki suç örgütüne 1,5 milyon avro karşılığında verdi. Motosikleti kullanan kişinin kırmızı bültenle aranan Barış Boyun liderliğindeki suç örgütü üyesi Yakup Doğan olduğu, Vukotiç’e ateş eden kişinin ise üye Emircan Sümer olduğu ortaya çıktı. aynı örgütün. Öte yandan Vukotiç’in öldürüldüğü araçta GPS cihazı bulundu.
Radoje Zivkovic, Zdravko Perunoviç, Elanur Tuna, Emircan Sümer, Yakup Doğan, AS, AY, MP, NA, EC, E.Ç. ve CC gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında 12’si tutuklu, 4’ü tutuksuz yargılanmak üzere toplam 16 kişi yargılandı.
HAKİM ORTAMINDA GAZETECİLERLE TARTIŞMA OLDU
Saldırıyla ilgili hazırlanan iddianame, İstanbul Çağlayan 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Saldırıya ilişkin davanın ilk duruşması bugün görüldü. Duruşmanın başında hakim, salonun küçük olduğu gerekçesiyle gazetecilerin dışarı çıkmasını istedi. Gazeteciler ile hakim arasında yaşanan tartışmanın ardından hakim cübbesini çıkararak salonun boşaltılmasını istedi. Tartışmaya avukatlar da katıldı. Yargıç, duruşmanın daha geniş bir salonda yapılmasına karar verdi. Duruşma, 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü.
“FOTOĞRAFLAR BANA AİT DEĞİLDİR”
Duruşma kimlik tespiti ile başladı. Ardından hakim iddianameyi okudu. Sanıklar ‘kasten adam öldürme’, ‘suç örgütü kurmak ve üye olmak’ suçlarından yargılandı.
İddianamede Kavacki suç örgütünün elebaşının iki numaralı ismi Radoje Zivkoviç aynı zamanda ‘Mario’ olarak da anılıyor. AY ve AS’den Zivkoviç’in sorumlu olduğu belirtildi. Duruşmaya SEGBİS ile katılan Radoje Zıvkoviç, tutuklu yargılanan AS ve AY’yi tanıdığını itiraf etti. Ancak iddianamedeki fotoğrafların kendisiyle ilgili olmadığını söyleyen Zivkoviç, saldırıyla ilgisi olmadığını iddia etti.
‘Sıradan Bir İşçiyim’
Duruşmaya SEGBİS ile de katılan Zdravko Perunoviç, “2022 yılında Karadağ’da kendi pasaportumla Türkiye’ye geldim. Ben normal bir çalışanım, kimseyi tanımıyorum. Ben 700 Euro’ya çalışan normal bir vatandaşım. Kaldığım yerde telefonum dışında hiçbir şey bulunamadı. Benim bu konularla hiçbir ilgim yok dedi.
‘KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ KALDIM ÇÜNKÜ ŞİFRELERİMİ VERMEYECEĞİM’
İlk gözaltıların ardından tutuklanan ve daha sonra sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakılan Milan Vujotiç ev hapsine alındı. Vujotic, duruşmada şu savunmayı yaptı: “2022 Nisan’ında Türkiye’ye geldim. Yedi yıl önce kayak sakatlığımın tedavisi için buraya geldim. Acıbadem Hastanesi’nde bir kez tedavi oldum. 23 Eylül 2022’de Maltepe’de yakalandım. Polis beni ‘katil’ olmakla suçladı. Gerçek bu değil. İddianamede adı geçen kişilerle rastgele bir tanışıklığım yok. Polis beni böcek organizasyonuyla ilişkilendirdi. Gerçek bu değil. Beni yakaladıklarında çok sert müdahale ettiler. Beni bilinmeyen bir yere götüreceklerini söylediler. Ben de karakola götürülmeyi talep ettim. Karakolda telefonumu istediler, orada özel bilgilerim olduğu için vermedim. AY’ın telefonuna bilgilerim nasıl ulaştı bilmiyorum. Onu daha önce görmedim. Polis merkezinde kötü muameleye maruz kaldığım için mahkemeye de götürmeyeceğim.”
‘EV KİRALAMASINA YARDIMCI OLDUM’
Saldırının ardından gözaltına alındıktan sonra yargılanan AY, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. 6 aydır neden tutuklu olduğunu bilmediğini belirten AY, “Benim bu olayda hiçbir yerim yok. İddianameyi okudum, inanamadım. Bu insanları tanımıyorum. AS fotoğrafları benim telefonumla çekmiş olabilir. Hayatımda hiç Büyükçekmece’ye gitmedim. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Öldürülen kişinin fotoğraflarını haber sitelerinde dört gün sonra gördüm. Telefonumu iki günlüğüne Radoje’ye verdim. Fotoğrafları da o çekmiş olabilir. Radoje’nin bu fotoğrafları açıklaması gerekiyor. Serbest bırakılmamı istiyorum. AS şirketimizde çalışıyordu. Ev kiralamasına da yardım ettim” dedi.
AS, savunmasında, “Bir anda kendimi bir örgütün içinde buldum. Demir-çelik işlerinde sac metal üreticisiyim. Bu olayla inancım sarsıldı. Tesadüfen yaşıyoruz” dedi.
‘ZAMAN YETERLİ DEĞİL’
Bugün saat 10.00’da başlaması beklenen duruşma saat 11.30 sıralarında başladı ve 17.00’ye kadar sürdü. Duruşmada süre yetmeyince, Jovan Vukotiç’in saldırıya uğradığı sırada araçta bulunan tetikçi Emircan Sümer ve Emre Karaağaç daha sonra birlikte savunma yapacak.
BİR SAHİP DURUŞMAYA KATILMADI
Duruşma salonunda 12 kişi hazır bulundu. SEGBSİ ile 3 kişi bağlandı. Saldırının ardından Gürcistan’a kaçan tetikçilerden Yakup Doğan duruşmaya katılmadı. Doğan, hakkında arama kararı çıkarıldıktan sonra Gürcistan’a kaçtı. Doğan’ın halen Gürcistan’da olduğu öğrenildi.